A museum in Canada. Photo: Anna Amnell

Kävin Kanadassa asuessani lukuisissa museoissa sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa. Otin yllä olevan kuvan pienessä Toronton lähellä olevassa museossa, joka käsitteli Viktorian ja Edwardin aikaa.  Museoiden oppailla oli yleensä työasuna jonkin aikakauden asut ja he esittivät usein kyseisen ajan henkilöitä. Tämä olisi hyvä idea myös suomalaisille museoille.

Kirjoitin viiden vuoden ajan joka viikko Torontossa ilmestyvään suomenkieliseen lehteen, myöhemmin myös suomalaisiin lehtiin  ja otin sen vuoksi paljon valokuvia. Kuvassa oleva sinipukuinen opas tuli vaikuttamaan ratkaisevasti elämääni. Hänestä tuli Aurora-kirjojeni Mary, herttainen ja tarmokas palvelustyttö, myöhemmin keittäjä kuvitteelliseen torontolaiseen kartanoon. Kun katson tuota kuvaa, siinä on Mary, hevosajurin tytär, hyväsydäminen nuori nainen, joka auttaa suomalaistyttöä, jonka sortovuodet veivät Kanadaan vuonna 1903.

Samassa museossa oli kauniita tilkkutäkkejä, joita on esillä tässä blogissakin. Samat oppaat esittelevät tilkkutäkkejä minulle tässä kuvassa.