72686.jpg

Kuvakudonnaisten maasta Belgiasta kirjoittava Hanhensulka ennustelee blogissaan vapun ajasta kesän säätä ja näyttää siinä ohella kiinnostavan kuvan modernista kuvakudoksesta, jonka aiheena on Valpuri, pyhimys, jonka merkkipäivä on vapunpäivä.

Minusta tuli kertaheitolla kuvakudosten ihailija kun näin Victoria ja Albert Museossa valtavat keskiaikaiset kuvakudokset ja William Morrisin (1834-1896) modernimmat luomukset. Ihailin lontoolaisessa tavaratalossa suuria mille fleurs -tyylisiä kuvakudoksia, mutta niiden hinnat olivat ylivoimaisia.

Kuuluisimmat kaikista kuvakudoksista ovat Hastingsin taistelua esittävät Bayeux Tapestries (1476), jotka eivät ole sananmukaisesti 'tapestries' (=kuvakudoksia), vaan 50cm leveä ja 70 metriä pitkä koruommeltu kangas, jonka kuvista on tehty myös englantilaiset versiot. Keskiaikaisaiheiset Unicorn Tapestries ovat tuttuja nykyaikaisista käsityöpakkauksista, jollaisen olen itsekin ostanut ja olen tekemässä itselleni pientä palaa keskiaikaistyylistä kuvakudosta.

Kuvakudoksen voi tehdä myös hyvin yksinkertaisella tavalla.