1086803.jpg

Ompelin kesällä 2004 itselleni rensssanssiasun, jota olen käyttänyt kirjamessuilla ja kouluvierailuissa. Muistelen kirjoittaneeni tuon suuritöisen asun ompelemisesta johonkin blogiini, mutta ei juttua löydy. Laitan kuitenkin muutaman kuvan talteen tänne.

Tämä on edestä avoin surcot-tyylinen asu, joka kehittyi keskiajan päällysmekosta. Se saattoi olla hihaton tai siinä oli irtohihat, kuten on minun asussani (oikeasti kiinni ommellut). Alimmassa kuvassa nuken asussa on hihat, jotka muodostuvat kahdesta kappaleesta, jotka kiinnittetiin toisiinsa ja mekkoon nauhoilla tai hakasilla. Hihoja vaihtamalla sai asuun vaihtelua.

Hengarissa riippumassa mekko ei näytä paljon miltään. Päälle puettuna hihat ovat pöyheät, ja hameen alla on alushameita. Käytän kaulassa pronssisia Kalevala-koruja ja sormissa useita "jalokivisormuksia". (lasia, muovia) renessanssin tyyliin.

Päässä minulla on tummanpunainen baretti, jossa on isot pöyheät sulat. Asuun kuuluu myös tummanpunainen samettipussukka, joka riippui nyöristä vyötäröltä.

Käytin asuun vanhaa aamutakkiani ja hihoihin kirpputorilta ostettua samettia. Kalleinta olivat pitsit ja reunanauha. Helmassa olevan reunanauha suojeli vaatetta kulumiselta.

Hihoissa on halkioita, jotka leikattiin tai poltettiin kankaaseen. Niistä näkyi tai vedettiin esille aluspaita. Olen käyttänyt hihojen alla pelkästään brodyyrikankaan palasia. Kangasta täytyy olla aika paljon, jotta sitä saa vedetyksi esille halkioista.

 

1086819.jpg

Nukelle valmistin nuoren tytön tai hoikan naisen renessanssisun.

95945.jpg

Nuken asun ompelemisesta kerroin tarkemmin jo aikaisemmassa kirjoituksessa.