1056807.jpg

Eräs kuuluisimmista Elisabeth I: tä esittävistä muotokuvista. Ditchleyn maalaus.

Elokuva on visuaalisesti onnistunut. On kauniita vaatteita, hienoja kankaita, mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tämä kuuluu luonnollisesti 1500-luvun maailmaan, joka soveltuu sen vuoksi erinomaisesti elokuvien aiheeksi.

Kaipasin elokuvasta suuria gobeliineja, jollaisia olen nähnyt muun muassa Lontoon Viktoria ja Albert -museossa. Näin elokuvan viime viikolla ennakkonäytöksessa. Ehkä uusi katsominen ja varsinkin DVD.n katsominen sitten myöhemmin auttavat näkemään lisää yksityiskohtia. Mutta mielestäni elokuvassa olivat huoneet aika tyhjiä, kun todellisuudessa tekstiilejä käytettiin paljon. Oli koruompelein ja ristipistoin koristettuja penkkityynyjä, koruompeleita vaatteissa. Elokuvan vauhti oli kova, joten yksityiskohtia ei tietenkään ehtinyt havaitsemaan.

Renessanssi oli pukuloiston aikaa. Ihmiset käyttivät rahansa vaatteisiin, sillä paljon muuta ostettavaa ei ollut. Ylhäisissä piireissä kuten Elisabet I:n hovissa miehen hoviasu saattoi maksaa yhtä paljon kuin maatila. Oli arvokkaita kankaita, helmikoristeluja, jalokiviä sekä vaatteissa että koruissa. Naiset eivät jääneet jälkeen miehistä turhamaisuudessa. 1500-luvun loppupuolella muotiin tulleet vekitetyt kaulukset työllistivät tuhansia, ehkä kymmeniä tuhansia ihmsiä pelkästään Lontoossa.

Elisabetin hovissa muiden naisten täytyi kuitenkin pukeutua vaatimattomammin. Heidän vaatteensa eivät saaneet asettaa kuningatarta varjoon. Kuningatar Elizabeth oli monipuolisesti lahjakas nainen. Historioitsijoiden mukaan hän oli jo pikkulapsena kielinero. Hän puhui useita kieliä (englantia, ranskaa, latinaa, kreikkaa jne), hän kirjoitti runoja ja soitti luuttua.

Kuningatar Elisabet I samoin kuin hänen serkkunsa Maria Stuart harrastivat myös käsitöiden tekoa. Elisabet teki taitavia korumpeluja jo lapsena. 1500-luvulla oli muotia erityisesti Blackwork..(linkkeja useisiin Elisabetin ajan käsitöitä kuvaaviin kirjoihin)

Elizabeth I Elisabetin kotisivut. Kaikki Elisabetista, myös vaatteet (queen's wardrobe)

Keskiajan ja 1500-luvun vaatteet ja muu materiaalinen kulttuuri.

Elisabet-elokuvista tarkemmin Blogisisko 3-blogissani. Lyhyemin Lucia Olavintytär -blogissani, joka on keskittynyt 1500-lukuun. Molemmissa lisää linkkejä.

Ottamalla hakusanat Elizabethan, handicraft, blackwork, embroidery jne löydät monenlaisia kiinnostavia käsityömalleja.

Johdatuksena Elisabetin ajan Englantiin voit lainata kirjastosta vaikkapa historiallisen nuortenkirjani Kyynärän mittainen tyttö, joka tapahtuu vuonna 1559, nuoren Elisabetin aikana, myös Elisabetin hovissa.

Renessanssikäsitöiden tekeminen on jäänyt toistaiseksi vain haaveiluun ja kirjojen ostamiseen.

1056904.jpg