Pääsiäinen 2006. Sipulinkuorilla värjätyt kananmunat. Sipulinkuoret keitettiin ensin vedessä, vesi siivilöitiin ja siinä keitettiin kananmunat. Ne kiilloitettiin rypsiöljyllä ja kuivattiin.

Kananmunien värjäystä sipulinkuorilla ja mustikalla

Keitä pari kourallista sipulinkuoria vedessä noin puoli tuntia. Siivilöi vesi ja keitä kananmunat siinä koviksi. Munista tulee tasaisen tummankeltaisia. Syvänsinisiä munia saat mustikoilla värjäten. Sulata ja murskaa puoli litraa pakastemustikoita. Lisää 125 ml vettä ja 2rkl etikkaa. Kaada seos kovaksikeitettyjen munien päälle ja anna seisoa jääkaapissa yön yli. Huuhtele. Kuivaa värjätyt munat talouspaperilla. Tilkalla kasvisöljyä voit kiilloittaa´kaikki värjäämäsi pääsiäismunat kauniin kiiltäviksi.

Epätasaisiksi värjääntyneitä "antiikkimunia" saat keittämällä sekaisin munia ja sipulinkuoria: Kuumenna vesi, jota on noin 2,5 cm yli kananmunien tason, kiehauta ja siirrä liedeltä. Laita kansi päälle ja anna seisoa noin tunnin verran. Säästä sipulivesi. Voit värjätä sillä kananmunankuoria, joista sisus on puhallettu pois.

Tyhjennä kananmuna puhaltamalla sisus varovasti ulos molempiin päihin pistettyjen reikien avulla. Liota munankuoria sipulivedessä muutama tunti tai yön yli. Vähitellen värjäät niitä suuren joukon ja voit koristella niiillä pääsiäispuun.

Pääsiäispuu

Kuivasta oksasta ja sipulinkuorilla värjätyistä kananmunankuorista saa tyylikkään pöytäkoristeen.

 

Tee pääsiäispuu ripustamalla pajunoksiin tai paljaisiin kiemuraisiin oksiin munankuoret, jotka olet värjännyt. Se tapahtuu helpoimmin, kun teet toiseen päähän reiän, jonka läpi mahtuu tulitikun pätkä. Ripusta värjätyt kuoret rullalangasta oksille riippumaan tulitikun pätkän varassa. Voit käyttää myös paksumpikuorisia ruskeita munia, joiden kuoret ovat kauniita sellaisinaankin. Voit ripustaa pääsiäispuuhun myös pääsiäistipuja tai muita pieniä esineitä, tukevaan oksaan raskaampiakin.

Syötävää askartelua - jäätelöpupu

Ota isolla lusikalla vaniljajäätelöstä pallo. Tee pää pienemmästä pallosta ja silmät, korvat, töpöhäntä ja nenännypykkä karamelleista. Pidä pakastimessa tai pakastelokerossa tarjoiluun asti.

Hyvää pääsiäistä!