21400.jpg

Olisi kiinnostavaa tietää, miten Suomessa neuvotaan pesemään tilkkutäkit. Kanadassa ne pestiin käsin saippuahiutaleilla ja haalealla vedellä. Sitten ne ripustettiin  narulle kuivumaan. Isotkin täkit voitiin kuivata naruilla, sillä siellä narut pingotettiin ylös. Luulin tällaista pyykinripustamiskoroketta ensi kerran puhujakorokkeeksi. Niin korkea ja laaja se oli. Hienoimman täkkini olen pesettänyt pesulassa saippuapesussa.

Vasemmalla vaaleanpunainen applikaatiokuvioilla koristettu ja kokonaan koneella ommeltu täkki, jonka tein syntymäpäivälahjaksi tyttärelleni. Malli oli otettu suoraan vanhasta suomalaisesta käsityölehdestä.

Keskellä on aikaisemmin esitelty Broken star, joka on antanut nimen tälle blogille. Olen ommellut sen melkein kokonaan käsin. Vain reunus on kiinnitetty koneella. Tikkaukset ovat paksulla langalla tehtyjä, ja pistot isoja.

Oikealla on logcabin (hirsimökki), jonka ainekset tilasin Yhdysvalloista. Kangas oli leikattu valmiiksi suikaleiksi. Alkuperäisessä mallissa palaset ommeltiin porrasmaisiin kuvioihin ja täkki oli suorakaiteeksi tarkoitettu. Tein siitä kuitenkin perinteisen hirsimajan seinäkoristeeksi.

Tähti hirsimajatäkin
tähdekankaista

Kangasta jäi hirsimajasta jonkin verran tähteeksi. Broken Starin ruskeat ja tiilenpunaiset kuviot ovat tämän hirsimajan tähdekappaleista tehtyjä. Luonnonvalkoinen kangas on ostettua. Kukkakankaan tähden ulommaisiin sakaroihin leikkasin kesämekosta, josta olin pitänyt paljon.

Tikkasin hirsimajan vuoteessa selkävaivaisena toipilastyönä. Siitä tuli vähän vino, kun sitä ei voinut pingottaa mihinkään. Kehikko olisi ollut liian painava. Broken staria varten ostin mennoniittain kaupasta suuren pyöreän tikkauskehikon, joka on nyt seinäkoristeena.