21406.jpg

Amerikkalaiset ovat käyttäneet tänä vuonna ennätysmäisiä määriä rahaa Halloween-asujen hankkimiseen. Niiden myynti on kohonnut kokonaista 84 prosenttia edellisistä vuosista. Suosituimpia ovat noitien, vampyyrien ja hirviöiden asut ja toisaalta hurmaavat fantasia-asut. Näitä asuja on hankittu nimenomaan aikuisille tänä vuonna, kertoo toimittaja Kimberley Gadette naisten nettijulkaisussa.

Tämä on eskapismia, kirjoittaa Gadette. Sota, luonnonkatastrofit ja terrorismi ovat liikaa. Huonojen uutisten määrä on kasvanut sietämättömän suureksi. Tarvitaan kaarnevaalitunnelmaa, jotta voidaan unohtaa hetkeksi todellisuuden kauhut.

Ihmiset ovat tehneet vastaavaa ennenkin vaikeina aikoina. Pulavuosina kerättiin pennoset ja mentiin elokuviin. Ja valkokankaallakin hallitsivat kaunottaret ja hirviöt, romantiikka ja kauhuelokuvat.

Meidän on Suomesta käsin vaikeaa tajuta, kuinka stressaantuneiksi amerikkalaiset tuntevat itsensä nykyään. Mutta eräs ilmiö, josta Gadette kirjoitti, on tuttua meilläkin. Ainakaan minä en ole tullut aikaisemmin ajatelleeksi, että onnettomuuksista kertovien uutisten ja julkkisten seksisekoilujen, skandaalien ja muun asettaminen vierekkäin iltapäivälehdissä olisi sukua tälle samalle ilmiölle, siis eskapismia.

Liika on liikaa. We want the news, but we can't take the news, kirjoittaa Gadette.