184265.jpg

Nämä koirat eivät ole kallista antiikkia 1800-luvulta, eivätkä edes "oikeita" Staffordshiren koiria, vaan kipputorilta kylläkin korkeahkolla hinnalla ostetut 1900-luvun alkupuolen hauvat. Niiden myyjä kertoi, että hänen vanhempansa olivat ostaneet ne häämatkaltaan Englannista. Niin teki myös Lucy Maud Montgomery, jonka isovanhemmillakin oli ollut samanlaiset. Maud osti isot posliinikoirat, joita hän piti lattialla.

Täplikkäät Staffordshiren koirat tulivat muotiin Pohjois-Amerikassa 1980-luvulla viktoriaanisen tyylin paluun myötä. Nehän olivat suosituimmillaan 1800-luvulla kuingatar Viktorian aikaan. Jotkut sanovat, että koirarotu, jota ne kuvaavat, on kuollut sukupuuttoon. Se muistuttaa kuitenkin nykyajan ystävällistä spanielia, jonka edeltäjät olivat suosittuja Englannin hovissa jo 1500-luvulla. Niitä sanottiin silloin lohduttajaiksi, comforters. Kuningas Kaarle II:lla oli aina spanieleita mukanaan, ja hänen mukaansa on nimetty King Charles -spanielit. Skotlannin kuningatar Maryn uskollinen spaniel seurasi emäntäänsä mestayslavalle asti.

Suosituimpia väriyhdistelmiä Staffordshiren koirissa ovat mustavalkoinen ja punaruskeatäpläinen. Niitä on monia kokoja pienestä viiden sentin mittaisesta 40cm korkeisiin ovitukiin asti. Joillakin koirilla on toinen käpälä pystyssä, toisilla pennut vieressään. Staffordshiren koiria valmistetaan yhä, sillä niilä on oma erityinen viehätysvoimansa.

Koiria on saatavana helpommin yksittäin, jolloin ne ovat halvempia. Olen ostanut yksitellen isompia koiria edullisesti, mutta paria ei niille ole löytynyt: kaikki katsovat samaan suuntaan. Mutta ne voi asetella hauskasti ryhmiin. Lontoossa käydessä koetimme löytää Staffordshiren koiraparia, mutta ei löytynyt. Löytyi vain yksi korkea koira. Nyt harmittaa, että emme ostaneet, sillä se oli hyvin kaunis ruskeatäpläinen.

Alla olevasta linkistä löytyy lisätietoa englanniksi.

Staffordshiren koirat , historia, antiikkiesineet 1800-luvulta (engl.)

184282.jpg

Koko joukko vaihteeksi takan reunalla. Pieneltä puuttu jalasta pala, joten sen sain eurolla. Tämä herrasväki on ollut muutaman vuoden kylpyhuoneen kaapin päällä.