Miehelläni ja minulla on ollut tapana käydä iltakävelyillä kouluajoista asti, jolloin aloitimme seurustelun. Teini-ikäisinä kävelimme tuntikausia kotikaupunkimme kaduilla ja juttelimme. Myöhemmin eräs mieheni lukion opettaja kertoi, että hän näki meidän kävelevän talonsa ohi säännöllisesti sekä hyvällä että huonolla säällä, kovalla pakkasellakin. 

Kun muutimme ensin opiskelemaan ja sitten asumaan Helsinkiin, kävelymaisemat muuttuivat. Kävellen tutustuu perusteellisesti kaupunkiin. Sen olemme huomanneet matkoillammekin. Olemme suurkaupunkimatkailijoita. Olemme kävelleet myöhään illalla sekä New Yorkissa että Torontossa, joka oli monta vuotta kotikaupunkimme. 

Paluu Helsinkiin yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen oli kulttuurishokki. Helsinki oli muuttunut. Se olikin myöhään illalla niin levoton, että yölliset kävelyt piti jättää. Johtuneeko tästä se, että iltakävelijöitä ei Helsingin kaduilla enää juuri näe? Olemme usein ainoat iltakävelijät Helsingin keskustassa. Turistikausi tuo ulkomaalaiset, jotka yleensä tervehtivät meitä, luulevat varmaankin, että olemme myös turisteja. Eräskin amerikkalainen mies tervehti muutama ilta sitten, mutta huomasi sitten, että emme olleetkaan hänen seuruettaan. Hän oli pitkä musta mies. jolla oli hieno puku päällä ja valkoiset juoksulenkkarit jalassa newyorkilaiseen tyyliin- niin kuin oli minullakin kuten aina iltakävelyllä. Mieheni hattu ja takkikin oli ulkomailta ostettuja. Vaikuttivatko vaatteemme vai ajatteliko hän turistien tapaan, että eiväthän helsinkiläiset liiku iltaisin kaduilla?

Suosittelen iltakävelyjä keskustassa. Bussit ja raitsikat ovat iltaisin melkein tyhjiä, keskustaan pääsee nopeasti, kaupungilla on vähemmän autoja. Otan usein valokuvia näyteikkunoista, sillä Helsingissä osataan laittaa näyteikkunat taitavasti. Näyteikkunaostoksilla voi seurata muotia, tarkkailla, mitä värejä käytetään, verrata matkalla nähtyihin näyteikkunoihin. En mainitse valmistajien nimiä, joten en ole mikään muotibloggaaja, jolle lähetetään lahjoja kuten Hesarissa tänään kerrotaan. Kutsuja monenlaisiin tilaisuuksiin on tullut, mutta en ole käynyt niissä. Haluan olla mahdollisimman itsenäinen bloggaajana. Läksinhän aikoinaan Suomesta ulkomaille, kun täällä ei saanut ilmaista vapaasti mielipiteitään. Nyt saa. Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne.