51552.jpg

Minulla oli ollut jo pitemmän aikaa mielessä tehdä pehmeä matala palli. Siihen oli päällyskangaskin valmiina, palanen keskiaikaistyylistä kangasta. Puuttui vain runko.

Eräänä iltana olimme tapamme mukaan kävelyllä ja näin kadulla roskalavan vieressä puulatikon. Sanoin miehelleni, että se oli juuri sopivan kokoinen. Kotona pesin laatikon ja annoin sen kuivaa.

Päällystäminen oli helppoa. Laitoin sivuihin kaksinkerroin taitetun palasen vanhaa täkkiä ja kiinnitin sen nupeilla. Päälle laitoin pehmeän tyynyn, taitoin sen reunat ja kiinnitin ne taas nupeilla. Viimeiseksi oli vuorossa päällyskangas.

Koska päällyskankaassa on kuvio, se täytyi asetella huolellisesti. Ensin laitoin pitkän kappaleen, joka peitti päällysen ja pitkät sivut, asettelin nuppineulat ja merkitsin, mistä kohden leikata. Lopusta tuli päätykaappaleet.

Ensin kiinnittäminen nuppineuloilla ja harsiminen päällysen ollessa nurin, sitten koneompelu ja huppu päälle palliin. Lopuksi kiristin päällysen ja kiinnitin sen nupeilla puulaatikkoon.

   

     51553.jpg

Sisältä päällyskangas kannattaa kääntää kaksinkerroin ja iskeä sitten nupit kiinni. Palliin voi laittaa myös vuorin. Sitä ei ole tullut tehtyä, kun sopivaa kangasta ei ole tullut eteen. Jos haluaa olla oikein huolellinen, voi valmistaa ensin kaavat paperilakanasta tai kankaasta, jonka voi heittää pois käytön jälkeen. Tällä pallilla on mukavaa istua takan edessä tai silloin, kun etsii kirjoja alahyllyiltä. 

   51554.jpg