Pikkutyttöjen tekemät merkkausliinat

Luin tänään (7.9.2005) uusimmasta Glorian antiikista: "Merkkausliinat ovat 8-13 -vuotiaiden tyttöjen tekemiä kirjontatöitä. Perinne juontaa jo renessanssin Italiasta, mutta sen kukoistuskausi Pohjoismaissa oli 1800-luvun alkupuolella. Nuoret säätyläistytöt meidänkin maassamme kirjoivat pienin pistoin kapioihinsa tulevia taidonnäytteitä. Merkkausliinoihin kirjottiin aakkosia, sukulaisten nimien alkukirjaimia, numeroita, symboleja, kukkakoreja, eläimiä. Joskus myös ristejä, ankkureita ja muita yleisesti tunnettuja symboleja. Tytöt ompelivat liinoihinsa vanhempiensa johdolla, mutta liinat ovat aina yksilöitä, kaikki erilaisia."
Nuortio, Antti, Merkkausliinat palasivat sukuun. - Esineeni tarina. Glorian antiikki 4/2005,13. Lehtiartikkelissa on kuva Catharina ja Frederika von Schantzin tekemistä merkkausliinoista.
Kuva: Vintage Spot Illustrations of Children. Judy M. Johnson, ed. Dover

21393.jpg


Tämä hienostunut merkkausliina on kanadalaisesta museosta. Suomalaisista merkkausliinoista kertoo virtualhelsingin  nettimuseo kauniiden kuvien kera.

Tytöt aloittivat naisen töihin tutustumisen ennen aikaan varhain. Ompelutöitä tehtiin jo lastentarhaiässä. 8-10 -vuotiaat ompelivat merkkausliinan, johon tallennettiin malli aakkosista ja erilaisista koristeaiheista, joita tarvittiin
nimikoimisessa.